Коалиционен съвет се състоя при премиера; Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за БНБ; обсъждат се разплащанията за ремонти

Коалиционен съвет се състоя при премиера; Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за БНБ; обсъждат се разплащанията за ремонти

Преди срещата един от кандидатите – Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ (ПП), обяви във фейсбук, че оттегля кандидатурата си за управител на БНБ. Премиерът Кирил Петков даде изявление пред медии малко преди 17:00 ч., като заяви, че ще запознае коалиционните партньори с аргументите за оттеглянето на Гюров и ще поиска продължаване на законодателните инициативи, сред които закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Той посочи и темата за разплащането със строителните фирми като акцент в разговорите.

След края на съвета председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов съобщи пред медиите, че партията няма да се откаже от своя кандидат – Любомир Каримански, „защото няма причина за това“. Той каза пред медиите, че възприема това като „изнудване“. „Използват проблема със строителните фирми колегите като натиск за взимане на решение и на всичко отгоре правят намеци, че там има някаква корупционна схема, която ние ще реализираме. Аз не разбирам каква е тя. Те знаят, че няма такава. Говорихме си, казаха, че няма такава. Не разбирам, ще предложат някакво ново решение“, коментира пред журналисти Йорданов. По думите му министерството на регионалното развитие се отказва от този начин на плащане, който е бил предложен. „Министерският съвет да взима решения на коя фирма, колко, как и отговорността да я носи Кирил Петков и Асен Василев“, коментира още Йорданов.

Той подчерта, че за ИТН е важно „всичко да е чисто“. „Да няма намеци за корупция там, където няма, защото това е грозно, долно и лъжливо“, заяви той. По думите му ИТН ще предложи парламентарна комисия, която да одобрява големите плащания и на другите министерства, не само на регионалното.

На въпрос дали има опасност от разпад на коалицията, Йорданов отвърна: „Ние не я разпадаме коалицията. Ние просто предлагаме да има по-голям контрол на парламента“.

Относно избора на гуверньор на БНБ, председателят на ПГ на ИТН отново потвърди, че няма да оттеглят номинацията на Каримански: „Ние ще си го предложим. Подозирам, че колегите ще се опитат да отложат избора на управител на БНБ за по-натък – тяхно право е“. Йорданов напомни, че процедурата се случва в парламента и „колкото повече този проблем се "размята" по този начин, толкова по-зле за всички“.

Източник: БТА