КЕВР обсъди: По-скъп ток средно с 1,4% и по-евтино парно с 8,4%

КЕВР обсъди: По-скъп ток средно с 1,4% и по-евтино парно с 8,4%

"Докладът на работната група е от 31 май и всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данните към края на месец май. Ако има съществено изменение на тези цени, те ще бъдат отразени и в нашия доклад. Надяваме се в крайна сметка това да не бъде в голяма степен, въпреки, че се наблюдава динамика във движението на цените на електрическата енергия, както, разбира се, и на природния газ", направи уговорка Иван Иванов, председател на КЕВР.

Със 7 % по-малко се предвижда да заплащат потребителите на „Топлофикация София“, като прогнозите сочат цената да бъде 128,25 лв за мегават час.

Поевтиняването е по-малко от обявените 30% в заявлението на столичното дружество, тъй като то, според енергийния регулатор, включва кръстосано субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, т.е. намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на произвежданата от Топлофикация електрическа енергия.

Миналия месец в своя позиция до медиите от дружеството категорично отрекоха предложената по-ниска цена от 97,78 лева за мегават час да води до продължаване на кръстосаното субсидиране и заявиха, че тя включва в себе си корекция от надвзет приход през изминаващия отоплителен сезон, вследствие на по-ниските цени на природния газ и на квотите за въглеродни емисии.

Източник: БНР