Казанлък е домакин на международен форум за етерични масла

Казанлък е домакин на международен форум за етерични масла

На двудневния форум ще присъстват кметове на български и европейски общини, известни с отглеждането на етерично-маслените култури и парфюмерийна индустрия, включително от Франция и Италия. Те се обединяват и в асоциация, която да брани интересите им.

Фокус се поставя на обсъжданите промени в Европейския Регламент за производството на етерични масла, които все още са неясни. Кметът на Казанлък Галина Стоянова и на френския град Грас вече изразиха опасения, че етерични масла като розовото може да получат обозначение като на химичен продукт. Това притеснява и производителите в този сектор.

Галина Стоянова припомни, че българското предложение към Европейската комисия е розовото масло да бъде разглеждано като изцяло естествен продукт.

Асоциацията на европейските кметове на региони в сферата на производството на етерични масла ще приеме и още 12 кметове на общини от континента.

Международният форум е част от програмата на юбилейните 120-ти Празници на розата в Казанлък. Поканени на срещата са евродепутати, народни представители и министри от служебния кабинет.

Източник: БНР


Дата: 23.05.2023