Каква цена на тока ще плащаме? Ще отложат ли либерализацията на пазара?

Каква цена на тока ще плащаме? Ще отложат ли либерализацията на пазара?

Според сега действащите законови разпоредби реформата трябва да започне частично от 1-ви юли тази година, с базова цена за домакинствата, която ще определя Министерският съвет, а регулираните цени изцяло трябва да отпаднат от началото на 2026 година.

Енергийната комисия ще разгледа и друго предложение за промени в закона, с мерки срещу изпирането на пари при търговията с електрическа енергия и газ, внесени от депутати от "Продължаваме Промяната".

Подготвяната енергийна реформа ще засегне около 1/3 от електроенергийния пазар в България и повече от 4,6 млн. битови потребители.

В същото време либерализацията на пазара не е добре обмислена и би довела до хаос и тежки социални проблеми, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова още при внасянето на законопроекта за отлагането на промените с една година.

Към мотивите си в законопроекта социалистите цитират и данните на Евростат, според които България е на първо място по енергийна бедност в Европейския съюз, над 2 млн. от българите са енергийно бедни, а 30% не могат да покриват разходите си за отопление.

Депутатите в комисията ще разгледат още един законопроект за промени в Закона за енергетиката, внесен от "Продължаваме Промяната", който предвижда мерки срещу изпирането на пари, които да гарантират, че участниците на пазара, включително чуждестранни, ще подлежат на строг контрол и ще разширят правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Източник: БНР


Дата: 17.04.2024