Как боледуват децата от COVID-19 и кога трябва да се насочим към лекар

Как боледуват децата от COVID-19 и кога трябва да се насочим към лекар

"Алармиращи за преглед от лекар или за насочване към болница трябва да бъдат трайно повишена температура над 38,5 градуса. Когато тя не може да бъде смъкната със стандартни медикаменти, ако детето започне да диша много учестено и повърхностно, ако детето е много бледо или устните му са със синкав цвят, това е индикация за бързото насочване към лекар", заяви в "Денят започва" Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести " Проф. д-р Иван Митев" в София.

По думите му броят на болни деца с COVID-19 е сериозен, но няма случаи на дете, което не е прегледано, ако се нуждае от хоспитализация се пренасочва към друго лечебно заведение.

"Лечението на деца трябва да бъде изписано от лекар и да няма самолечение, задължително е да бъде след преглед от лекар. В момента максималният капацитет на болницата за деца с Ковид е разкрит - 11 легла, като всички са заети, приемат се както новородени, така и такива до 18-годишна възраст. Легла, когато се налага, се разкриват".

"Някои дефицитни медикаменти са осигурени, специално при болничното лечение на децата. Много бързо се разпространява Ковид при децата, но протича по-леко заболяването. В болница се лекуват деца със сериозна клинична картина, заболяването засяга в по-голямата част горните дихателни пътища".

Той поясни, че когато детето е положително и в самото домакинство има болен с COVID-19 трябва да се премине към изолация. При извънучилищните занимания контактите са рискови. Липсата на Национална детска болница е осезаема, комплексността на детското обслужване е най-големият проблем, каза още Благомир Здравков.

Източник: БНТ


Дата: 20.01.2022