Изборите за президент ще са на 14 ноември

Изборите за президент ще са на 14 ноември

Народното събрание реши първият тур на президентските избори да се проведе на 14 ноември, а седмица по-късно - на 21 ноември, да се проведе евентуален балотаж.

Решението бе прието без никакви дебати.

„За“ гласуваха 152-ма депутати, нямаше „против“, а 25 народни представители от БСП се въздържаха от гласуване

Според Конституцията изборите могат да се проведат не по-рано от три и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на настоящия държавен глава. Затова 21 ноември е крайният срок за провеждането на втория тур от президентските избори.

Дали една от двете дати ще съвпадне и с датата на предсрочните парламентарни избори зависи от президента Румен Радев. Според Изборния кодекс, изборите за Народно събрание се насрочват не по-късно от 60 дни преди изборния ден.

Преди депутатите да започнат заседанието си, от трибуната депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов представи декларация за събитията от 2 септември миналата година, когато се проведе един от мащабните антиправителствени протести в София.

„Денят беше обявен като „Велико народно въстание“, а ще остане в историята с наименованието „Кървавата сряда“. Този ден ще остане в историята и със срама за ГЕРБ и за диктатора Борисов, защото те окървавиха собствения си народ за собствения си интерес, за да запазят трона, да запазят възможността да крадат на воля. Ние, народът, няма да забравим това“, каза Хаджигенов.

Източник: БНР