Ивайло Калфин лично ще пита НАЦИД за британската си диплома

Ивайло Калфин лично ще пита НАЦИД за британската си диплома

СОФИЯ (PIA) — —

Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) в ЕП Ивайло Калфин ще отиде лично утре в 10 часа в Националния център за информация и документация (НАЦИД), за да се информира какво трябва да направи, за да бъде призната в България британската му диплома, – съобщиха от кабинета на евродепутата.

Ивайло Калфин е магистър по международно банкиране от Университета в Лофбъро, Великобритания. Досега не му се е налагало да ползва тази диплома, защото има и магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС.

Евродепутатът активно води кампания за автоматично признаване на дипломите на завършилите университети в страните-членки на ЕС. Още като министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев той поде тази кампания, но срещаше отпор в лицето на тогавашния образователен министър Даниел Вълчев.

В момента процесът на легалиризаране и признаване на дипломите отнема до 1 година, изисква набавянето на 9 документа и 7 копия от тях и струва 500 – 600 лева – немалка сума за всеки млад човек в началото на трудовия му път.

Калфин предлага сложната процедура да отпадне и да бъде заменена единствено с проверка на истинността на дипломите в регистъра на съответното висше училище. Това може да става и по интернет.

08:49 18/05/2011