Има ли засилен мигрантски натиск в пограничните райони

Има ли засилен мигрантски натиск в пограничните райони

Четири пъти повече нелегални мигранти в сравнение с миналата година са задържани през първите 6 месеца на 2021-ва, съобщават от Граничната полиция. 235 души са хванати при опит да преминат нелегално българо-турската граница, най-много са граждани на Афганистан, Сирия и Ирак.

Задържаните при опит да влязат нелегално от Гърция са 173-ма. Част от тях се насочват към Мигрантския център в Харманли, който е с капацитет 3 000 души.

520 са мигрантите в центъра в Харманли. Според кметицата Мария Киркова броят им рязко се е увеличил в последния месец, като вече е сменен и профилът на пристигащите:

"Това са мъже от порядъка на 18-21-22 години. Движат се на групи из града. Това не е нашият начин на живот, по кръстовища, по центъра".

Кметицата разказа, че има сигнали от недоволни местни жители:

"Жените с децата се притесняват. Целият град е замърсен. До 22.00 часа те трябва да бъдат обратно в центъра, но определено не е така. Проблемът е да има контрол".

Броят на мигрантите се е увеличил плавно за година и половина, каза директорът на Центъра Славчо Янев. Той очаква засилване на натиска наесен.

Според Славчо Янев, няма повод за притеснения, а повечето местни жители са свикнали с чужденците, някои от които дори биват наемани на работа.

Източник: БНР


Дата: 27.07.2021