ГЕРБ започна да харизва земя – “Сега”

ГЕРБ започна да харизва земя – “Сега”

СОФИЯ (PIA) — —


В битката за гласове покрай местните избори управляващите бързо усвоиха похватите на кабинета “Станишев” за щедри бонуси към земеделците, – коментира СЕГА.

Изненадващо вчера парламентарната комисия по земеделие по предложение на депутата Владимир Тошев (ГЕРБ) се сети за хилядите земеделци, които навремето са изкупили сградите на бившите ТКЗС-та, овчарници и селскостопански дворове, но не и земята под тях и прилежащатите ниви. Депутатите на Бойко Борисов дружно направиха подарък към тези фермери и занапред те няма да плащат наем на държавата и ще ползват земята безвъзмездно. Управляващите взеха това решение, макар и експертите от министерството на земеделието да ги предупредиха, че ЕК може да започне наказателна процедура срещу България за извършена непозволена държавна помощ.

По време на кабинета “Станишев” същите земеделци бяха освободени от наеми, но след като ГЕРБ взе властта, обяви, че ще поправи “безобразията” на предшествениците си, и върна плащането на наема. За декар той варира от 15-20 лв. на година, а обикновено селскостопанските дворове и прилежащите земи към тях обемат големи площи между 30-80 и дори 100 дка. Така предизборно властта спести на фермерите харчове до 2000 лв. на година само за наем. “Министерството на земеделието е против, защото ЕК може да започне наказателна процедура срещу България за непозволена държавна помощ”, предупреди депутатите Николай Маринов, директор “Поземлени отношения” в аграрното ведомство. От думите на бившия аграрен министър Венцислав Върбанов пък се разбра, че от привилегията могат да се облагодетелстват около 5000 земеделци, закупили стопанствата, но не и земята под тях. Николай Маринов обяви, че става въпрос само за 500 души, защото другите били изкупили земята под сградите си, но депутатите не му повярваха.

На конкретен въпрос на “Сега” ГЕРБ не се ли страхува, че Брюксел ще започне наказателна процедура срещу България заради поправката, шефката на комисията Десислава Танева се зарече, че на второ четене партията ще си оттегли предложението си, защото и според нейното лично мнение ставало въпрос за непозволена държавна помощ.

ГЕРБ не се отказа от най-порочната практика в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи – узаконената кражба на земеделски земи. Още през 2009 г. депутатите Десислава Танева, Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов от ГЕРБ прокараха текст, според който пустеещи ниви или тези, чиито собственици не са заявили, че ще ги обработват, да се разпределят пропорционално между големите арендатори в района. За да е всичко законно, кметовете трябваше да отварят извънбюджетни сметки, в които да събират от арендаторите рента за това, че ползват чуждата земя. Ако до 3 години собствениците не потърсят събраните пари, те остават за сметка на общината. Вчера депутатът Лъчезар Тошев от СДС предложи този текст да отпадне и посочи, че той противоречи на конституцията, която казва, че собствеността е неприкосновена. Депутатите на ГЕРБ отхвърлиха предложението му.

00:31  21/09/2011