ГД "Ние идваме!“ разпространи "скандално" писмо до Урсула фон дер Лайен

ГД "Ние идваме!“ разпространи "скандално" писмо до Урсула фон дер Лайен

Гражданското движение "Ние идваме!“ разпространи "скандално", според тях, писмо, за което твърдят, че е изпратено от главния прокурор Иван Гешев до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и редица европейски институции, и чрез което писмо, според движението, се вреди на страната ни. Във видео, изпратено до медиите, двама от лидерите на "Ние идваме" Арман Бабикян и Николай Хаджигенов посочват:

"Скандалното писмо на главния прокурор Гешев и присъдружните му инструменти до най-висшите европейски институции опозорява България. За това е добре всички медии и сериозни политически фактори да обърнат внимание на това, че Иван Гешев вече се превръща и във външнополитическа щета, освен в наша вътрешнополитическа", заяви Арман.Бабикян.

"Целият този жалък, тъжен плач, е по една-единствена причина: съборим ли Висшия съдебен съвет, махнем ли Иван Гешев от Прокуратурата и лакеите му там, Прокуратурата ще започне да работи като такава", коментира  Николай Хаджигенов.

Арман Бабикян и Николай Хаджигенов призовават Висшия съдебен съвет да вземе отношение по казуса, въпреки предварително очаквания според тях резултат. 

Темата коментира днес и министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя заяви, че е запозната с писмото на главния прокурор Иван Гешев, което той е изпратил до председателите на Европейския парламент и Европейската комисия и в което се казва, че е имало натиск от изпълнителната власт спрямо него:

"Запозната съм с това писмо. Считам, че поведението както моето, така и на управляващите коалиции, на колегите служебни министри, което настоява главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона, даже в някои случаи и за неговото нарушение, не е политически натиск. Напротив. Това е изпълнение на правомощията в съответствие с Конституцията и законите. Имам предвид изпълнението на министъра на правосъдието на правомощията в съответствие с Конституцията и законите".

Източник: БНР