Според организаторите на протеста гей парадът има за цел да налага сред гражданите на столицата модел на поведение и грешна сексуална ориентация. Представители на няколко националистически партии се събраха тази сутрин пред пилоните на НДК, за да се обявят против провеждането на ежегодния парад „София прайд”.

Един от членовете на партия „Атака” Найден Николов обясни, че няма нищо против гей парадите, но стига те да се провеждат далеч от хората.

„Ние не искаме гей-парад в столицата. Не сме против техните паради, но да ги правят по селата, в планините, ако искат да влязат навътре в морето. Аз съм атеист, но уважавам православието на родината си, нашата църква не одобрява това нещо. То се започва така – днес, утре, вдругиден. По-скоро би трябвало да го приемат като болест, не може да се демонстрира нещо, което е неприемливо”, обясни позицията си той.

„Това, което ни налагат, е политика, защото парада има политически искания – за промяна на Семейния кодекс, за разрешаване на еднополови бракове, искане за осиновяване на деца от родители от един и същи пол. Ние имаме свои ценности – добри или лоши и се стараем да ги пазим колкото и както можем”, заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

В демонстрация на хетеросексуалната ориентация антишествието се проведе, предвождано от три двойки, облечени като младоженци. Протестиращите обявиха, че гей парадът „София прайд” и „идеите”, които пропагандира, представляват нарушение на правата на останалите български граждани.

13:17  30/06/2012