"Достъпно за вас" тръгва от 15-и: Евтини храни във вериги и малки магазини

"Достъпно за вас" тръгва от 15-и: Евтини храни във вериги и малки магазини

Хранителни вериги, както и други по-малки магазини са се включили в инициативата, като във втория етап се очаква в нея да влязат нехранителни и лекарствени продукти.

"Във всеки магазин, включен в кампанията, ще се ползва логото на инициативата, поставено до самата стока. Така ще може да постигнем трайно ниски цени", обясни Богданов пред bTV.

В министерството ще се прави анализ всяка седмица, като на сайта му предстои да има възможност потребителите да избират конкретен продукт и да видят как се предлага в цялата страна.

Продуктите, които са част от инициативата, са минимум 50. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото, като те са от различни групи - зеленчуци, плодове, протеини и т.н., разясни министърът.

Богдан Богданов коментира и дерогацията за внос на руски петрол към българската рафинерия на "Лукойл". По думите му вече има план как да се премине на не руски петрол.

По повод на информациите, че Брюксел ще разследва България заради "Лукойл", министърът обясни, че страната ни ограничени правомощия и възможности за контрол, след като износът е с изрядни документи.

Икономическият министър обаче бе категоричен, че цените на бензина и дизела в България са най-ниските, сравнено с страните от ЕС.

Източник: БНР