Димитър Мачуганов: Този геноцид с напояването в България не може да продължава

Димитър Мачуганов: Този геноцид с напояването в България не може да продължава

Според него вчерашната среща в "Напоителни системи", в която освен зърнопроизводителите, участваха и производителите на плодове и зеленчуци, не е била неуспешна. 

"Ние винаги сме били на опашката за напояване, тъй като оризът и зеленчуците без вода не могат да съществуват, а ние сме пренебрегвани и до нас никога не е достигала вода в необходимите обеми за зърнопроизводството. Нормално е приоритетните сектори да бъдат обезпечени първо. Стигнахме до там, че вече над 20 години в България се говори, че единственото нещо, което липсва в сектор "Земеделие" и което е пренебрегвано и унищожено, е напояването".

Според него е крайно време да се вземат мерки и да станем на равни условия поне със съседните държави, където водата за земеделие е безплатна. Освен че водата в Румъния е безплатна, там се възстановяват и 50% от електроенергията, добави Мачуганов и каза: "Тези неща в България изглеждат като извънземни". 

"Нещата са изключително прости. Трябва да признаем, че става въпрос за изключително малък бюджет, който е необходим, за да бъде обезпечено напояването в България към настоящия момент с настоящите площи. 14 млн. лв. е към днешна дата необходимата сума", подчерта зърнопроизводителят и обяви: 

"Министър Явор Гечев пое ангажимент да даде всичко от себе си и да се осигурят средствата. Сумата е обидно ниска. Говорим за 20 млн. лв. - те ще дадат хоризонт на "Напоителни системи" да работят спокойно за следващите няколко години. /.../ Г-н Гечев има компетенцията, той е експер. Като разбра сумата - за какво става въпрос и като разбра, че има практика в Румъния, сякаш почувства, че тази идея е осъществима реално. И смята, че има идеи как да предложи на министъра на финансите, сякаш има добра идея как да се намерят и подсигурят средствата и да се приключи един път завинаги тази сага с "Напоителни системи", което много прилича на "Топлофикация София" - там намаляват клиентите и продължават да се вдигат цените".

По думите на Мачуганов ако водата за земеделците стане безплатна, българските продукти ще поевтинеят и ще станат достъпни

"Хем Европа дава пари за напояване, хем ние не можем да си оправим напояването в България", констатира още той. 

Мачуганов предупреди, че ще отстояват интересите си по всички начини. Той обеща сериозен национален протест, ако не се стигне до решение.


Източник: БНР