Денков в МВнР, Габриел - по евровъпросите и премиер. Кирил Петков разясни меморандума

Денков в МВнР, Габриел - по евровъпросите и премиер. Кирил Петков разясни меморандума

"Предполагам, че ще го прочетат внимателно, ще го анализират и ще вземат решение", коментира той пред Нова тв.

ПП-ДБ предлага на ГЕРБ-СДС меморандум, ако няма съгласие - избори

"Нашето предложение към ГЕРБ е: Хора, продължете да вървите с нас. Да направим така, че да не се притесняваме защо сме си свършили работата. Когато ме избраха за премиер, същият ден се качи цената на тока. Защо? Защото цената на тока не зависи от министър-председателя, а от КЕВР", подчерта Петков, като разясни, че 3/4 от властта не е в парламента и в правителството.

"Цената на тока зависи повече от КЕВР, цената на мобилните ви телефони – от КЗК. Какво ви се случва в банката и какви лихви имате, и какви кредити взимате, зависи от КФН. Какво се случва в телевизиите зависи от СЕМ и КРС. Ние казваме така на ГЕРБ - за да продължим заедно, за да има смисъл, трябва да променяме тези регулатори, от които хората чакат да се случи нещо по-добре. Искаме всички назначения да минат през трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях. Важно е никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението", посочи той.

"В момента говорим за Мартин Нотариуса, за Пепи Еврото. Всеки казва – дано тази комисия в парламента направи някакво чудо. Истината е, че Инспекторатът към ВСС трябва да се промени така, че не само за 3 месеца да имаме някаква комисия, а тези органи да работят за спиране на схемите в правосъдието", коментира още Петков.

Той гарантира, че 50% от техните назначения ще бъдат направени така, че да са независими.

"Нашата цел е и във ВСС, и в Инспектората, и в регулаторите, да има независими хора. Да не се допуска Мартин Нотариуса и Пепи Еврото да съществуват в системата. Белазелков не беше политическо назначение", настоя съпредседателят на ПП-ДБ. 

По думите му 50:50 назначения в регулаторите ще гарантира взаимен контрол с ГЕРБ.

От ПП настояват още, ако даден министър бъде сменен при ротацията, оставката му да е поискана и от двете страни.

"Това правителство работи добре, показва резултати. Да не правим политически драми и нестабилност", призова Петков.

Той отговори и защо държат Николай Денков да е външен министър:

"Нищо не е червена линия. Ние не вярваме, че можем да постигнем реформите сами. Вярваме, че единственият начин да се случат, е с институциите в Европа. Имаме двама човека, които имат формални позиции в Европа. Единият е премиерът, другият - външният министър. За да се случат промените наистина, вярвам, че трябва да работим с европейските институции. Вярвам, че каналът това да продължи е Николай Денков”, настоя Петков. 

Според него може да има и министър по европейските въпроси и това да е именно Мария Габриел.

Източник: БНР


Дата: 21.02.2024