ДАНС проверява документи за строежа на българо-гръцката газова връзка

ДАНС проверява документи за строежа на българо-гръцката газова връзка

Държавната агенция "Национална сигурност" проверява документите, свързани със строителството на българо-гръцката газова връзка.

За БНР изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Иванов съобщи, че инспекцията е била миналата седмица в рамките на един ден, след като политическа партия е подала до МВР сигнал за нередности.

От българо-гръцката компания "Ай Си Джи Би", която трябва да изгради бъдещата газова връзка, заявиха, че са предоставили чрез Министерството на енергетиката всички поискани от тях документи, които пък министерството е изпратило на ДАНС. Проверяващите са били в БЕХ, защото:

"БЕХ е акционер в гръцката връзка - 50%  на БЕХ, 50% са на италианците и гърците", каза избраният сравнително наскоро изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов, според когото:

"ДАНС трябва винаги да са вътре, честно казано. Нормално е да проследяват нещата. Ние сме държавно дружество. Това са обекти от националната сигурност".

За проверката на ДАНС, свързана с газовата връзка, обясни:

"Откакто аз съм изпълнителен директор на Български енергиен холдинг, е имало две проверки от ДАНС. Едната си е рутинна. Другата е по сигнал. По сигнал ДАНС са били един-единствен ден в дружеството и са искали съответно документи и анализи по газовата връзка.

Ние сме съдействали и като държавно дружество винаги сме били на разположение във всеки един момент на Държавната агенция.... При рутинната проверка е проверявана сигурността, информацията, класифицирана информация, такива неща, но това си е съвсем отделна проверка", каза изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов.

Източник: БНР

Дата: 30.06.2021