Даниел Митов върна мандата

Даниел Митов върна мандата

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС. 

"Както беше заявила нашата парламентарна група още от самото начало, за съжаление ние не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран и ще трябва, още на момента, в изпълнение на конституционната процедура да ви предоставя писменото становище, че предлагаме вторият мандат да се смята за нереализиран и да продължи нататък конституционната процедура като, разбира се, Ви дадем възможност да действате по-нататък", заяви той.

Радев отговори, че благодари за улесняването.

На излизане от президентството Митов коментира: 
"Ние знаем, че оттук нататък цъка часовникът. В момента има 7 дена за връчване на третия мандат, а оттам нататък - още 7 дена за евентуални възможни преговори, които да завършат успешно или неуспешно. Толкова".
"Става ясно едно обаче, така не може да се продължава. България има нужда от стабилно управление, пред нас предстоят кризи, които трябва да бъдат управлявани, а те могат да бъдат управлявани само през правителство, зад което стои ясно формулирано и форматирано парламентарно мнозинство. Става ясно и друго - че без конструктивни, нормални разговори в парламента и без разговори с ГЕРБ-СДС, правителство не може да има", заяви Митов в коментар за събитията от последните дни.
"Вече трябва да започнем да си говорим и трябва да стане ясно, че без ГЕРБ-СДС и без разговори с нас в крайна сметка не може да се върви напред".
Митов уточни, че това не означава, че очаква да бъдат поканени на раговори от останалите политически сили във връзка с третия мандат. 
Според Томислав Дончев, оттук нататък следват три варианта, които той определи като лоши: 
"Първият е да бъде създадено правителство. То обаче ще бъде слабо, не е базирано на ясна политическа логика, без ясна отговорност и без стабилна парламентарна подкрепа. Избори 2 в 1 е лош вариант. Парламентарни и президентски избори в отстояние една или две седмици също не е добър вариант. В един момент ще стане актуален въпросът кой създаде този хаос".

Източник: БНР


Дата: 20.08.2021