Даниел Лорер: Таван на потребителските цени на някои стоки не е оптимална мярка за борба с инфлацията

Даниел Лорер: Таван на потребителските цени на някои стоки не е оптимална мярка за борба с инфлацията

Според него таван на стоките е изключително широкоспектърна мярка и създава повече проблеми, отколкото решава, защото веднага ще доведе до недостиг и изчезване на стоки от пазара, и съответно ще вкара държавата в полицейски функции. Има по-деликатни механизми като изучаване на нуждите на най-засегнатите слоеве и предоставяне на помощи именно на тях, които могат да адресират проблема с инфлацията много по-акуратно, смята Лорер.

Относно намаляване на ДДС на горива и ток, той каза, че това е една от възможните мерки, която се практикува в много европейски държави, и изрази предположение, че Министерството на финансите я разглежда заедно с други подобни.

Планът за възстановяване и устойчивост е един успех на правителството на 100 дни, заяви Даниел Лорер. Попитан какви са тези 110 млн. лева по плана, с които ще надграждаме център за аерокосмически изследвания, министърът на иновациите заяви, че България не е бедна държава, България е безкрайно окрадена държава. Имаме достатъчно пари и да се погрижим за социално слабите, и да вкараме България в космическата ера, коментира той.

Лорер сподели какво го е натъжило на последната конференция на министрите по космически въпроси на ЕС, на която е присъствал. Всички държави около масата, дори и най-малките – Кипър, Малта, Словакия – всички имаха космически програми, планове за космическата индустрия, тъй като тя не е космонавти, тя е материали, покрития, храни. Българският стол досега е бил празен, десет години ние не сме имали никаква визия какво искаме от Космоса и той се случва без нас, коментира той.

Източник: БТА


Дата: 18.04.2022