България ще се присъедини към Европейския алианс за батерии

България ще се присъедини към Европейския алианс за батерии

 Подписването на декларацията ще се състои от 10:00 ч. в "София тех парк". Страната ни ще бъде представена в алианса от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Служебният министър Александър Пулев също ще участва в церемонията, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

От министерството припомнят, че Европейският алианс за батерии (European Battery Alliance – EBA) е институция, която е създадена от Европейската комисия с цел да върне ключови производства в Европа. Организацията обединява над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове, от минното дело до рециклирането, с общата цел да изградят устойчива и конкурентоспособна европейска индустрия за батерии. 

С присъединяването си страната ни ще стане част от индустрия, която се очаква да генерира годишни приходи на стойност 250 милиарда евро от 2025 г. нататък, която е свързана с технологиите за декарбонизация - системи за съхранение на енергия и електромобилност, където 100% от производството отива за износ.

Чрез присъединяването си към алианса България ще може да привлече преки чуждестранни инвестиции от производители и така да създаде предпоставка за откриване на нови работни места и икономически растеж. 

Източник: БТА


Дата: 24.04.2023