България ще има детска неонатална линейка благодарение на "Капачки за бъдеще"

България ще има детска неонатална линейка благодарение на "Капачки за бъдеще"

За благородната кауза са събрани над 140 хил. килограма капачки, които се равняват на около 160 хил. лв. - парите или парите необходими за купуването на детска линейка.

Така че ако сте участвали в кампанията "Капачки за бъдеще" дори и с малко - то вие също сте помогнали за постигнането на този успех, или какво организаторите са написали в профила си - "чутовен успех, който ще спасява животи".

Досега знаете средствата от рециклираните капачки се използваха най-често за нови детски кувьози. До момента "Капачки за Бъдеще" са успели да помогнат с апаратура на родилни, детски и неонатални отделения в 36 болници в 36 града.

Още от есента се знае, че кампанията се съсредоточава върху осигуряването на детски неонатални линейки. Става дума за големите центрове, където има университетски болници, защото в столицата вече има такива.

В момента новата линейка се оборудва и ще бъде дарена през септември. Цената ѝ е около 200 000 лв. Ще се използва най-вече за транспортиране на недоносени бебета.

В момента болниците, които нямат такава линейка, махат носилката и на нейно място слагат кувьоз, вързан с колани, което бави екипите в спешни ситуации. Затова неонаталните линейки са изключително важни за спасяването на новоредени.

Досега с пари от капачки са осигурени кувьози за 22 болници в страната, а в още 14 е дарена важна апаратура, отново за неонатални и родилни отделени"10% от децата в България се раждат недоносени, 1/3 развиват увреждане на очите и един от рисковите фактори е именно стара амортизирана апаратура", каза Лазар Радков.

От "Капачки за бъдеще" благодарят на всички, които ги подкрепят и напомнят, че имат около 700 пункта за предаване на капачки през цялата година, но най-добре е събраното да се носи по време на кампаниите, които се провеждат всяка есен и пролет.

Източник: БНТ


Дата: 15.07.2021