България открива летния туристически сезон с церемония пред портите на стария град в Несебър

България открива летния туристически сезон с церемония пред портите на стария град в Несебър

Очаква се гости на събитието да бъдат министри от служебния кабинет, представители на институции и туристическия бизнес. В церемонията ще се включи и служебният министър на туризма Евтим Милошев, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Откриването на летния сезон през тази година ще се проведе под патронажа на държавния глава Румен Радев, посочиха за БТА от община Несебър. От там уточниха, че това се случва за първи път. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че той ще присъства на церемонията заедно със своята съпруга Десислава Радева.

След церемонията за официалните гости е предвидена кратка разходка из Старинен Несебър. За времето от 17:30 до 20:00 часа ще бъде преустановено движението на моторни превозни средства по улиците "Мена", "Месамбрия" и "Рибарска". Районът при входа на Стария град, включително автобусната спирка и обръщалото, ще бъде затворен за автомобили от 17:30 до 18:30 часа.

По Южното Черноморие има готовност за успешното и спокойно протичане на летния сезон, увери министърът на туризма Евтим Милошев при посещението си в Бургас в края на април. Той изрази увереност за натоварено по отношение на броя на туристите лято и подчерта, че морският туризъм представлява 70 на сто от туризма у нас. Още в началото на май по-голямата част от черноморските общини в Бургаско изразиха готовност за посрещането на първите туристи.

Очакванията и на държавните власти, и на бизнеса са, че през тази година активният летен сезон ще започне по-рано и ще отбележи съществен ръст спрямо предходната 2023 г.

Източник: БТА


Дата: 17.05.2024