България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с РСМ

България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с РСМ

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава, по повод на приключилата предизборна кампания в РСМ и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, отбелязва президентът Румен Радев. Той припомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, добавя Румен Радев.

Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония обяви след заседание на 11 май окончателните официални резултати от проведените на 8 май избори за президент и нов парламент на страната. Гордана Силяновска Давкова е избрана за президент на Република Северна Македония с мнозинство от гласувалите избиратели - 561 000 гласа срещу 251 899 на нейния опонент Стево Пендаровски, обяви председателят на ДИК Александър Дащевски.

Източник: БТА