Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Регионите са важни, защото те ни дават много повече от това да се движим свободно между отделните населени места. Дават ни право и възможност на собствен избор – да останем там, където се чувстваме най-уверени.

Тази година се проведе Шестото издание на гражданския форум "Добрич в бъдеще време". Форумът е инициатива на добричкото сдружение „Граждани +“ и от 2017 г. се провежда с подкрепата и участието на Община град Добрич.

Инициативата е известна като "Глобален Добрич" и цели подпомагане на сътрудничеството на гражданската общност в града и всички хора, свързани с Добрич, но живеещи на други места по света.

Тя създава връзка с местната власт и подпомага дефинирането на проблемите и намирането на общи решения. Сред досегашните постижения "Глобален Добрич" са Фермерският пазар и 48-часовото филмово предизвикателство "Красив Добрич", реализирано в града.

Обсъди се как добрия пример на зоната може да бъде мултиплициран на други места в страната. Той вече е мултиплициран в района между Хасково и Димитровград, където расте един нов индустриален град. Средства за това ще има в Плана за възстановяване.

Тази технология ще се изнесе и на север. Община Русе е сключила меморандум с “Тракия икономическа зона“ и там започва изграждането на добре оборудвани индустриални терени.

Много хубав пример беше даден от кмета на Община Сливен – Стефан Радев. Общините Сливен, Ямбол и Тунджа вече са се обединили. Направили са своя инвестиционна дестинация Сливен-Ямбол и започват да работят буквално за сливането на двата града.

В момента разстоянието между тях се изминава за 50 мин. Целта им е да построят четирилентов път и двата града да бъдат свързани в метрополия.

Източник: БНР


Дата: 23.09.2021