БТПП връчи за тридесети път годишните си награди на церемония в София

БТПП връчи за тридесети път годишните си награди на церемония в София

Отличените фирми в класацията Топ 100 на БТПП бяха наградени за добрата им работа и постигнатите резултати през годината, посланиците и търговските представители - за приноса им в развитието на дипломатическите и икономическите отношения между България и техните страни, а медиите и журналистите за обективно отразяване на позициите на палатата и нейните членове по актуални стопански теми, с ясен сигнал за проблемите на българския бизнес и за ролята на палатата в неговата защита. Приветствие към наградените и гостите на церемонията отправиха председателят на парламента Росен Желязков, премиерът Николай Денков и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

БТА е медиен партньор на събитието.

"А1 България" ЕАД беше отличена в категория "Топ 100 големи предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година (комплексен показател)". Отличието беше връчено от председателя на парламента Росен Желязков. Като гледах статуетката на Хермес, направих асоциация с аналога на гръцкия бог от римската митология - Меркурий, а ние сме свикнали да го свързваме с периодите на ретроградност, каза Желязков и пожела на фирмата никога да не изпада в очите на обществото в период на ретроградност, а да е пример за авангардност.

"Геотехмин" ООД беше отличена в категория "Топ 100 големи предприятия, класирани по максимална рентабилност на активите и максимална рентабилност на капитала  (комплексен показател)". Наградата връчи председателят на БТПП Цветан Симеонов. 

Заместник-министърът на икономиката Ирина Щонова връчи награда на "Ей И Ес Марица Изток I" ЕООД, отличена в категория "Топ 100 средни предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година   (комплексен показател)". 

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева връчи награда на "Телелинк бизнес сървисис груп" АД. Дружеството е отличено в категория "Топ 100 малки предприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година (комплексен показател)". За нас в образованието на първо място са ролята и контактите с бизнеса, защото нашата цел е да подготвим младите хора за най-добрата реализация, освен това дигитализацията е другата наша перспектива и затова удоволствие е именно на този победител да връча наградата, каза Георгиева.

"Искър сървиз" ЕООД беше отличена в категория "Топ 100 микропредприятия, класирани по максимален обем на приходите от продажби, максимална печалба, както и максимална рентабилност на приходите от продажби, рентабилност на активите и рентабилност на собствения капитал за последната финансова година (комплексен показател)", а наградата беше връчена от председателя на БТПП.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова връчи награда на "Българска асоциация труд, здраве, безопасност". Дружеството е отличено в категория "Браншови организации - за принос при постигане целите и задачите на БТПП". Шалапатова увери палата, че в лицето на социалното министерство продължават да имат много добър партньор за реализирането на новите цели за 2024 г. и насърчаването на икономическото и социалното развитие на България. Тя посочи, че важната съвестна мисията е подобряване на условия на труда и полагането на качествена грижа за здравето и безопасността на всички служители и да им се дава възможност в креативна среда и добри условия да се развиват.

Красимир Дачев, заместник-председател на БТПП, връчи награда на Търговско-промишлена палата - Враца, която получи отличие в категория "Регионални търговско-промишлени палати (камари) в системата на БТПП "за принос при постигане целите и задачите на БТПП".

Джузепина Дзара, посланик на Италия в България, бе отличена за заслуги към развитието на икономическите отношения между двете страни и за принос в постигането на целите и задачите на БТПП, а наградата връчи председателят на палатата. За мен е огромна чест да получа тази награда, която е знак за високата стойност на отношенията между двете страни, особено на търговско и промишлено равнище, каза дипломатът на български език. Данните за първата половина на тази година потвърждават Италия като трети търговски партньор, като сега има повече от 14 000 предприятия с италианско участие, каза посланикът. Тя допълни, че преобладават малки и средни компании. Този брой нараства с темп от около 1000 нови фирми всяка година, каза дипломатът. Тя изтъкна, че посолството на Италия е ангажирано с подпомагането на търговските връзки между двете страни. Оценяваме ангажираността на България за развитието на икономическите отношения в контекста на ЕС и си пожелаваме да се случи скоро влизането и в Шенген, и в еврозоната, заяви дипломатът.

Тодор Табаков, заместник-председател на БТПП, връчи наградата в категорията "Търговски представител“ на Димитриос Михас, пълномощен министър по икономическите и търговските въпроси към посолството на Гърция в България. За мен е огромна чест да бъде награден, каза Димитриос Михас и благодари на премиера, че днес е уважил церемонията. Михас посочи, че икономическите връзки между двете страни са отлични. Ние сме втори по големина търговски партньор на България през последните две години вече, изтъкна той.

В категория "Медия" бе отличена БНТ за обективно представяне ролята на БТПП, за отразяване на позициите на членовете й по актуални проблеми и редовно излъчване на новини от ежедневната дейност на палатата. В категория "Журналист" Лора Инджова от "Нова телевизия" получи отличие за обективно отразяване на позициите на БТПП и на нейните членове по актуални стопански теми, с ясен сигнал за проблемите на българския бизнес и ролята на палатата в неговата защита. В двете категории наградите връчи председателят на БТПП.

БТПП е в третото календарно столетие от създаването си, обединява намеренията и духа на предприемчивите българи и така до днес - с повече от 52 000 свободни предприемачи, които членуват в камарата,  десетки браншови организации, които съумяват да защитават правата на членовете си и да са важен партньор и коректор на държавата при провеждането на политики за благоденствието на нацията, каза председателят на парламента Росен Желязков по време на церемонията.

Той открои ролята и участието на БТПП в политическия диалог с необходимата тежест, влияние и въздействие, а в партньорство с другите сродни организации посочи, че палатата е "необходим партньор в тристранния диалог и не само".

Като институции, които са отговорни за управлението, насърчаването и развитието на  българския обществен дневен ред, ние трябва да сме ангажирани не от траекторията, че трябва да подпомагаме бизнеса, а от гледна точка на това, че трябва да партнираме с бизнеса и най-вече да не му пречим, каза Желязков.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че в края на годината е време за равносметка, което е и причина за избора на периода на връчването на отличията на палатата. Целта е да насърчим фирмите за още по-амбициозни и по-перспективни панове и програми, допълни той.

Знаем, че в света темповете на растеж се забавят, но все пак наличието на редовен парламент и правителство е много окуражаващо за нас и това е още една причина да работим по-ефективно, каза председателят на БТПП. По думите му възникването и наличието на тежки конфликти в близост до България внася умереност в очакванията за резултатите през следващата година. Въпреки всичко ние сме решени да не допуснем спад и с разумни и премени предложения на за реформи да осигурим трайно върховенство на правото и ограничаване на предпоставките и проявите на корупцията, да търсим по-висок темп на растеж на БВП, защото България трябва да догонва водещите партньори в ЕК, каза Симеонов.

Председателят на БТПП посочи, че палатата ще работи активно за постигането на заложените цели пред страната - присъединяването ни към Шенген, еврозоната и ОИСР. Това според него ще донесе повече инвестиции в страната, достъп до финансиране, значително подобряване на логистиката, а това, сравнено с временните затруднения при паралелното функциониране на двете валути при въвеждането на еврото, и "хиперболизирана заплаха от инфлация" си заслужава усилията и търпението, за да може България да бъде наравно с всички членове на ЕС.

Източник: БТА