БСП кани парламентарно представените партии на бюджетни консултации днес

БСП кани парламентарно представените партии на бюджетни консултации днес

БСП поставя на масата ключовите теми за българските граждани като високите цени, ниските доходи, инфлацията и липсата на предвидимост.

Парламентарните партии трябва да обсъдят спешни мерки, свързани с тавана на цените на ток, газ, вода и парно, за които левицата отдавна настоява, както и бюджета за 2023 г. Социалистите са категорични, че преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуването на финансовата рамка за следващата година.

"Дори да няма кабинет, Бюджет трябва да има", заявява лидерът на партията Корнелия Нинова: "Ние разбираме, че сега най-важни са инфлацията, доходите, цените, бедността и преминаването през тежката зима. Таван на цени - ток, газ, парно и вода, които трябва да влязат и в бюджета за 2023 година".

БСП призова политическите сили в парламента за отговорност, за да бъде обсъдена макрорамката за Бюджет 2023 и ще търси съгласие по спешните мерки за подкрепа на семействата и икономиката до края на годината. От "Продължаваме промяната" ще се отзоват на поканата на БСП.

ГЕРБ също ще отидат на разговори със социалистите:

"Важни са темите. Най-вероятно - ще. Хубаво е все пак да си говорим", заяви  Екатерина Захариева.

"Аз не знам до какви общи решения можем да стигнем с хората, които са ни вкарали в тази ситуация. Нинова и левите бюджети на Асен Василев са ни докарали точно до положението на галопираща инфлация да притиска и задушава бизнесите и гражданите", зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

От "Демократична България" смятат, че такъв диалог е ненужен и тези разговори трябва да се водят от служебния финансов министър и парламентарно представените партии, посочиха от дясната коалиция.

Източник: БНР


Дата: 17.10.2022