Брифинг след заседание на КСНС 01/10/2011

Брифинг след заседание на КСНС 01/10/2011

СОФИЯ (PIA) — —

Перник. “Напрежението е политическо, искат да ни върнат с години назад. Ще минат изборите и напрежението ще спре.” Това каза вчера в Перник премиерът Бойко Борисов часове преди заседанието на КСНС при президента. Той напомни, че 20 дни преди драмата в Катуница са се събирали с главния прокурор Борис Велчев и са набелязали мерки от данъчните през прокуратурата и митниците за над 20 лица. От думите му стана ясно, че един от тях е Кирил Рашков.

Драмата в Катуница изпреварила акцията, но Цар Киро щял да бъде задържан, така както бе задържан преди дни и без инцидента с прегазеното момче и палежа на къщите. “За какво протестират? Че правим магистрали, детски градини, че градим България, че всеки ден това, което правим, е факт? За кое? Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех. Какво повече да направим? Ако това си желае народът, това да направи”, каза Борисов.

Той подчерта, че срещу политическите лидери, които са яхнали вълната на недоволството, не може нищо да се направи, защото това е демокрацията. Борисов затапи и агитките с отчет за свършеното от правителството в спорта – върнатия стадион на “Ботев”, помощта за “Локомотив”, “Черно море”, “Берое”. “Нека застанат срещу мен и кажат – другите направиха това и това, а при тебе – спря. Или обратното. И съм готов да си отида веднага, ако това е факт”, обърна се към агитките Борисов.

Край Перник Борисов направи първа копка на ЛОТ-1 на магистрала “Струма”. 80-годишната баба Цена затропа с бастун и кресна срещу премиера, че няма да пусне аутобана през нивата си. Тя бе дошла на шосето с група съселяни, недоволни от цената, която държавата им дава за отчуждаване на имотите. Борисов спокойно я изслуша и й обясни, че стойността на имотите се определя от независим оценител. “Ако сте недоволни, оспорете тарифите в съда. Разбрах, че вече има колективен иск”, посъветва Борисов.

 16:50  19/07/2012