Близо 26 млрд. лева са приходите в НАП до края на ноември

Близо 26 млрд. лева са приходите в НАП до края на ноември

Близо 26 млрд. лева са приходите, постъпили в Националната агенция за приходите от началото на годината до края на ноември. От ведомството допълниха, че сумата е  с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 година.

Общо данъчните приходи от януари до 30-ти ноември възлизат на повече от 14 милиарда и 700 милиона лева, като данъкът върху доходите на физическите лица е близо 4 млрд. лева. Над 3 млрд. лева е корпоративният данък и 7.5 млрд. са постъпленията от ДДС, въпреки че за някои сектори ставката е намалена от 20 на сто заради пандемията от Covid-19. 

Общият размер на приходите от осигурителни вноски надвишава 10.5 млрд., в това число над 6 млрд. за държавно обществено осигуряване, близо 3 млрд. за здравноосигурителни вноски и 1.5 млрд. - за допълнително задължително пенсионно осигуряване. 

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък - над 80%, като това основно се дължи на промяната в сроковете на плащането на авансови вноски, коментират от НАП. 

От данъка върху доходите на физически лица постъпленията се увеличават с близо 16 на сто, а при осигурителните вноски ръстът е устойчив - с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП. 

В съобщението от Приходната агенция е цитиран и ръководителят ѝ - Румен Спецов, който изразява увереност, че с този темп на събираемост Агенцията ще надмине очакванията към нея.

Източник: БНР