Бизнесът иска свикване на КСНС заради високите цени на тока

Бизнесът иска свикване на КСНС заради високите цени на тока

Президенът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради високите цени на борсовия ток. Това поискаха петте работодателски организации в писмо до държавния глава Румен Радев. В него се настоява за набелязване на спешни мерки, с които да бъде компенсиран бизнеса, тъй като настоящите, обявени преди седмица от правителството, не били достатъчни. Паралелно с това индустрията иска среща и с премиера Кирил Петков.

На 22 декември правителството обяви подкрепа от близо милиард и половина за засегнатите от рекордните цени на електричество и газ, които ще бъдат изплащани до 31 март. От тях за компенсиране на скъпия борсов ток на индустрията са предвидени 940 млн. лв.

Работодателите са недоволни от малкото средства и от въведения таван на помощта от 30% от пазарната цена спрямо енергийна консумация на фирмите.

Бизнесът настоява и да отпадне таванът на държавната помощ за индустрията.

Работодателите предлагат държавата да вземе нужните средства по така предложената от тях нова схема за компенсиране от свръхпечалбите на АЕЦ Козлодуй и електроцентралите на НЕК.

Друго перо, според бизнеса, от което могат да се вземат средства са извънредните приходи от ДДС върху свръхвисоките цени на енергията, е излишъка на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Източник: БНТ


Дата: 29.12.2021