Бизнес форум с участието на български и южноафрикански компании ще се състои в РЮА днес

Бизнес форум с участието на български и южноафрикански компании ще се състои в РЮА днес

Във форума ще участват представители на 31 български компании и браншови организации и техни колеги от РЮА. Очаква се по време на събитието да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата.

Стокообмен между България и РЮА

Стокообменът между България и РЮА през 2020 г. е 155,8 млн. долара, като износът от България достига 122,9 млн. долара, а вносът от РЮА е на стойност 32,9 млн. долара. Стокообменът през 2021 г. е 128,3 млн. долара. През 2021 г. износът от България е за 82,8 млн. долара, а вносът от РЮА е на стойност от 45,5 млн. долара, показва справка на отдел "Справочна" на БТА. За първите десет месеца на 2022 г. е постигнат общ стокообмен от 343 млн. долара. Българският износ е за 238,4 млн. долара, вносът от РЮА за същия период е на стойност от 104,6 млн. долара. Увеличението на българския износ за РЮА през първите десет месеца на 2022 г. се дължи основно на големите количества слънчогледово олио, крафтхартии и крафткартони, и автоматични машини за обработка на информацията. 

Инвестиции

На 12 юни 2012 г. в с. Мусачево, община Елин Пелин, южноафриканската компания Automative Leather Company (ALC), чиято дейност е свързана с изработка и износ на луксозни интериорни елементи от кожа за автомобилната индустрия, открива завод. Инвестицията на компанията в България възлиза на 4 млн. евро, като в завода са разкрити 500 работни места. През 2017 г. търговските центрове „Сердика център" и "Парадайз център" стават собственост на южноафриканския фонд New Europe Property Investments (NEPI). 

Сделки с южноафрикански партньори се осъществяват предимно чрез трети страни. През отделни периоди интерес към сътрудничество с България са проявявали редица големи южноафрикански фирми и корпорации, като Sopex, Anglo-American Group, Barlow Rand Industries и др. 

Туризъм

От 2000 г. са установени фирмени браншови контакти в туризма. През 2000 г. на зимен ски туризъм в Боровец са първите 800 южноафрикански туристи в България. Почти толкова са и през 2001 година. През 2001 г. фирма 2М Ко води първата българска туристическа група в РЮА. 

На 20 март 2002 г. във Варна, на откриването на 19-ия Панаир на туризма и свободното време, за първи път е представена туристическата дестинация Южна Африка под мотото "Светът в една страна". На 23 март 2002 г. в програмата на варненския форум е направена презентация на южноафриканската туристическа индустрия.   

Преустановяването на директните полети от България до РЮА води до рязък спад на потока от туристи между двете страни. В Международната туристическа борса "Ваканция" традиционно участват представители на туристически фирми и организации от РЮА.

Съвместни инициативи

През 2004 г. русенската фирма "Дунавска коприна" АД започва да изнася естествена коприна и друга текстилна продукция за Република Южна Африка.

На 27 април 2004 г. е проведен бизнес семинар, посветен на икономическите отношения между България и РЮА, организиран от Българската търговско-промишлена палата и посолството на Република Южна Африка в София. В семинара участват над 50 български фирми.

На 3 декември 2010 г. в София се провежда семинар "Как да правим бизнес с Южна Африка". Организатори са Българската търговско-промишлена палата и посолството на РЮА в България.

На 20 октомври 2022 г. в Претория българският посланик Мария Павлова обсъжда на среща с ръководството на Агенцията за технологични иновации (TIA) на РЮА възможностите за установяване на сътрудничества между стартъп компании от РЮА и България. В хода на разговора е подчертано, че секторът на нововъзникващи технологични компании в България се развива бурно през последните години, което създава благоприятна екосистема за този вид предприемачи в страната ни. Двете страни споделят разбирането, че осъществяването на обмен на иновативни идеи във формат бизнес-бизнес между стартиращи компании от РЮА и България има потенциала да допринесе решително за успеха на начинанията им. 

На 29 април 2004 г. в София е подписана Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане с данъци на доходите между България и Република Южна Африка.

Източник: БТА