Бедственото положение във Варна вероятно ще остане до края на деня, каза кметът Благомир Коцев

Бедственото положение във Варна вероятно ще остане до края на деня, каза кметът Благомир Коцев

Той уточни, че вероятно в края на деня бедственото положение ще бъде отменено, но трябва да се види какво ще реши Кризисният щаб. 

Тепърва ще се остойностяват щетите от бедствието, коментира още Коцев. По думите му в момента екипите са на терен, те извършват много дейности, които трябва тепърва да бъдат остойностени. Ще ни трябват няколко дни Варна да бъде възстановена, каза още той и допълни, че може би до края на седмицата всички щети трябва да бъдат изчислени, да се види какви пари излизат и държавата да ги поеме или общината. Коцев каза, че общината ще поиска средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. „Ще искаме пари от фонда за възстановяване, ще видим сметките какви са и за какви суми става въпрос, но ако общината не може да ги поеме, ще трябва да ги поискаме от фонда за бедствия и аварии“, обясни кметът.

Варна се възстановява, посочи Коцев. Според него в момента най-важното нещо, което трябва да се направи е да се възстанови електроподаването в районите, където то е спряло, някъде вече два дни. Той посочи, че се е свързал с „Енерго про“ и ще изиска от тях график кога и как ще бъде възстановено електрозахранването.

Коцев каза още, че много от екипите са концентрирани върху изчистването на опасните зони, там където има опасни клони. Има клони, които са били покосени от бурята, но все още стоят висящи в короните на дърветата, което е изключително опасно, допълни той.

БТА припомня, че бедственото положение във Варна бе обявено в 2:00 през нощта в неделя.

Източник: БТА


Дата: 20.11.2023