Асен Василев: Очакваме утре ЕК да одобри Плана за възстановяване и устойчивост

Асен Василев: Очакваме утре ЕК да одобри Плана за възстановяване и устойчивост

"С 37 работни дни закъснение имаме План за възстановяване и устойчивост спрямо официално приетите срокове", каза министърът на финансите.

Планът е на стойност над 13 млрд. лв., от които съфинансиране от България за над 2 млрд. лв. Той предвижда България да намали въглеродните си емисии без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, огромна национална програма са саниране, осъществяване на проучвания за геотермална енергия, изграждане на фотоволтаични паркове за отопление, изграждане на STEM центрове в българските училища, програми за подкрепа и развитие на индустриалните зони и бизнеса, осигуряване на широколентова свързаност, изграждането на градски железници и увеличение на скоростта по съществуващите жп линии, програми за социално включване, закупувани на медицински хеликоптери, модернизация на болниците и центровете за лечение на мозъчно-съдовите заболявания.

"Този план е един огромен шанс за това България да трансформира нашата помощ и общество в модерно европейско общество. За да може това да се случи, ще трябва да направим и редица реформи, също заложени в Плана за възстановяване. Тези средства не идват като подарък - ако не направим реформите, няма да получим средствата", каза вицепремиерът Асен Василев.

От утре министерствата могат да започнат да подготвят тези проекти и в най-кратки срокове те да достигат до българските фирми и граждани. Първите плащания по Плана се очаква да бъдат преведени до 3 - 4 месеца.

МС подготвя пакет от нови мерки за компенсиране на хората и бизнеса, които ще бъдат подготвени до седмица.

Вицепремиерът Асен Василев допълни, че държавата ни е подготвена за евентуално налагане на ембарго на газовите доставки от Русия и работи за подсигуряване на наличностите на синьо гориво у нас от началото на войната.

Възможно е до края на деня Министерският съвет да излезе с позиция за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата, заяви още Асен Василев като добави, че заседанието на правителството продължава и в момента.

Източник: БНТ