Агресия срещу лекари: Антиваксъри принудиха мобилен екип да прекъсне работа

Агресия срещу лекари: Антиваксъри принудиха мобилен екип да прекъсне работа

Антиваксъри преустановиха работата на изнесения ваксинационен пункт на входа на Морската градина във Варна. Пред медиците те са заявили, че са представители на организация, наречена "Комитет за спасение". Здравното министерство осъди действията им и поиска прокуратурата да ги разследва.

През почивните дни на входа на Морската градина има изнесен имунизационен пункт. Антиваксърите са попречили на работата на медицинския екип. Извикана е полиция и в крайна сметка пунктът е бил затворен.

Представители на така наречения Комитет за спасение са заявили, че доставчикът на ваксините, Министерството на здравеопазването няма законно разрешително за прилагане на препаратите в България.

Те са подали и жалба в полицията за извършено закононарушение. Медицинският екип, който е извършвал ваксинацията, отказа коментар. Те са били обиждани и не са могли да продължат работата си.

Антиваксърите поискали от медицинския екип в изнесения имунизационен пункт номера на разрешителното за партидата на използваните ваксини. След като не получили такъв документ, започнали словесните атаки.

От РЗИ Варна заявиха, че използваните ваксини имат разрешение за употреба. То е издадено от Европейската агенция по лекарствата и важи за всички страни от Европейски съюз. Законен е и изнесеният имунизационен пункт.

В официална позиция на Министерството на здравеопазването се казва, че осъжда категорично незаконните действията на антиваксърите. Министър Стойчо Кацаров настоява прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните да бъдат изправени пред съда.

Източник: БНТ


Дата: 20.09.2021