145 години от приемането на Търновската конституция

145 години от приемането на Търновската конституция

Въпреки че в Берлинския договор не е предвидено България да бъде парламентарна република, първите ни законотворци правят точно това и минават през сериозни сблъсъци с представителя на Руската империя, под чийто контрол е трябвало да се проведе Учредителното събрание в Търново през 1879 година и да се избере българският княз, коментира за БНР историкът проф. Милко Палангурски.

"Над 15 пъти на нашите първостроители се забранява да правят определени дейности – дали това ще бъде гласуване на мемоар за единство, дали ще бъде правилника на събранието, където ние претендираме, че правим парламентарна държава. Налага се няколко пъти представителят на Дондуков-Корсаков да слага вето пред нашите народни представители", обясни той.

Честванията за 145-ата годишнина на Търновската конституция във Велико Търново ще започнат с празничен молебен в катедралния храм на града.

В музей "Възраждане и Учредително събрание" историците проф. Милко Палангурски, проф. Пламен Павлов и проф. Петко Петков ще изнесат открит урок пред великотърновски ученици.

Ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Търновската конституция и изнесен празничен фолклорен концерт, а вечерта ще бъде излъчен спектакълът "Звук и светлина".

Източник: БНР


Дата: 16.04.2024