10 хиляди на протест към властта: Стига лъжи и безобразия, не ви вярваме! (обзор)

10 хиляди на протест към властта: Стига лъжи и безобразия, не ви вярваме! (обзор)

СОФИЯ (PIA) — —

Невиждан протест в София тази вечер. Поне 10 хиляди излязоха по улиците на столицата в третия ден на протест срещу промените в Закона за горите. Протестът тази вечер бе под надслов Окупирай #Orlov3 мост.

И тази вечер не мина без инциденти, ритани с кубинки бяха младежи на кръстовището на Орлов мост.

Хиляди се събраха, въпреки, че по-рано днес властта се опита да се договори с представители на няколко природозащитни организации, но протестиращите обявиха още в ранния следобяд, че не са упълномощавали никой да се договаря от тяхно име.

Това изкара на улицата още повече хора от вчера и онзи ден. Еколозите, които днес бяха на среща с министър-председателя бойко Борисов дойдоха в 19.30 ч. на езерото Ариана и обясниха, че “няма сделка” и не са се договаряли протестите да спират, докато президентът не наложи вето.

Още към 20 часа протестиращите мирно тръгнаха на поход към сградата на президентството, ескортирани от полиция. Първо спонтанно блокираха кръстовището на Раковска и Цар Освободител. Полицията в този момент не реагира и не напарви нищо, за да освободи кръстовището.

Плътен 6-редов кордон посрещна протестиращите пред фонтана пред президентството. Там протестиращите взеха решение да се върнат на Орлов мост. В този момент гоненицата с полицията започна. Първо колоната от мирно ходеши граждани бе разделена при сградата на НС. След това по малките улички хората започнаха да се придвижват към Орлов Мост.

По цялото протежение на бул Цар Освободител от НС до Орлов мост имаше плътен кордон от полиция, както и по бул. Евлоги и Христо Георгиеви.

След като достигнаха до Президентството протестиращите решиха да се върнат обратно към Орлов мост. Протестът се превърна в истинска гоненица с полицията. В опитите си да предотврати намеренията на протестиращите служителите на реда неколкократно организираха кордони. Дори голяма група полицаи блокираха движението между Народното събрание и кръстовището на Ректората. В резултат, на което гражданите преминах по успоредната на бул. Цар Освободител и ул. Аксаков и отново достигнаха до бул. Васил Левски и парка на Съветската армия.

Протестиращите отново блокираха кръстовището на Орлов мост и двете платна на бул. Евлоги Георгиев. Те останаха блокирани около 45 минути. Мобилизираните стотици полицаи се опитваха да изтласкат демонстрантите към двата парка, намиращи се в непосредствена близост до Орлов мост. Малко преди 22.00 часа силите на реда успяха да разблокират кръстовището.

Истинско недоволство късно вечерта предизвика появата на екип на проправителствената bTV. Те бяха освиркани, дори един човек се опита да ги избута и да ги накара да се махнат. В Суматохата пред погледите на стотици полицаи, камерата падна на земята, което беше сигнал за полицаите да започнат да бият хората с палки.

23:30 15/06/2012