"Тесла" ще построи завод в Китай за батерии с много голям капацитет

"Тесла" ще построи завод в Китай за батерии с много голям капацитет

"Мегафабриката" (Megafactory) на "Тесла" ще бъде изградена в китайския мегаполис Шанхай. В нея ще се произвеждат по 10 000 батерии годишно, известни като "мегапакс" ("мегапакети" - Megapacks). Те представляват батерии с огромен капацитет, чрез които се съхранява по-голямо количество енергия, което спомага за стабилизиране на енергийната мрежа и за предотвратяване на сривове в нея, според сайта на технологичната компания, информира Си Ен Би Си.

Всяка от тези батерии може да съхранява енергия, която е достатъчна да захрани с електричество домовете на 3 600 домакинства в продължение на 1 час, обяви "Тесла".

Корпорацията вече притежава една "мегафабрика". Тя е изградена в американския щат Калифорния и в нея се произвеждат по 10 000 батерии от типа "мегапак".

"Мегафабриката" в Китай ще допълни нейното производство, написа в "Туитър" мажоритарният собственик на "Тесла" предприемачът  Илон Мъск. 

Планира се производството на батерии в новия завод в Шанхай да започне през второто тримесечие на 2024 г., съобщи китайската държавна агенция Синхуа, цитирана от ДПА.

Източник: БТА