Пазарният дял на електромобили в Норвегия достигна рекордните 82,4% през 2023 г.

Пазарният дял на електромобили в Норвегия достигна рекордните 82,4% през 2023 г.

Почти пет от всеки шест нови автомобила, продадени в Норвегия миналата година, са били захранвани само с батерии, като делът на Tesla от общия пазар се е повишил до 20,0% от 12,2% през 2022 г., показват данни, публикувани във вторник.

Като цяло пазарният дял на новите електромобили в Норвегия се е повишил до 82,4% през 2023 г. от 79,3% през 2022 г., съобщи Норвежката пътна федерация (OFV).

Tesla обаче е изправена пред негативна реакция от синдикатите и пенсионните фондове в скандинавския регион, тъй като автомобилният производител отказва да приеме искането на шведски механици за права на колективно договаряне, покриващи заплати и други условия.

В резултат на това шведски докери, шофьори на камиони, пощенски служители, електротехници, чистачи и други отказват да обслужват Tesla и са спечелили подкрепа от синдикатите в Норвегия, Дания и Финландия, които помагат за блокиране на вноса на автомобили Tesla в Швеция.

Все пак няма признаци, че конфликтът вреди на продажбите на Tesla в Норвегия, отбеляза Кристина Бу, ръководител на Норвежката електромобилна асоциация.

Стремейки се да стане първата държава, която ще прекрати продажбата на бензинови и дизелови автомобили до 2025 г., производителката на петрол Норвегия освобождава напълно електрическите превозни средства от много данъци, наложени на конкурентите с двигатели с вътрешно горене, въпреки че през 2023 г. бяха въведени някои налози, отбелязва Ройтерс.

Източник: БНР