Камала Харис представи стратегията на американската администрация за "електрическо бъдеще" на транспорта в страната

Камала Харис представи стратегията на американската администрация за "електрическо бъдеще" на транспорта в страната

Администрацията на американския президент Джо Байдън публикува федерална стратегия за изграждането на 500 000 зарядни станции за електромобили из страната и за намаляване на цените на електрическите превозни средства, предаде Асошиейтед прес. Целта на стратегията е да се трансформира автомобилната промишлеността на САЩ.
Планът за инфраструктурни инвестиции в размер на 1 трилион долара, който Байдън подписа и обнародва миналия месец, разрешава изграждането на мрежа от зарядни станции и предвижда сума от 5 милиарда долара за строителството им. Законопроектът предвижда 2,5 милиарда долара под формата на местни грантове в подкрепа на зарядните станции в селските райони и общините в неравностойно положение.
Сега Сенатът трябва да одобри законопроект за инвестиции в размер на 2 трилиона долара в социалната сфера и екологичната политика. В него има заложени мерки за намаляване на цените на електромобилите.
При представянето на стратегията американската вицепрезидентка Камала Харис заяви "Бъдещето на транспорта в нашата страна и по света е електрическо".
Байдън вече постави цел до 2030 г. в САЩ електрическите коли и камиони да бъдат половината от продаваните нови коли.

Източник: БТА


Дата: 14.12.2021