Goodyear произведе гума, съставена от 70% екологични материали

Goodyear  произведе гума, съставена от 70% екологични материали

От 2020 година, компанията работи върху създаването на гума от 100% устойчиви материали и това е първата крачка към целта.

Устойчивите материали в производството на гумите намаляват зависимостта от използване на петролни продукти. Въглеродните сажди, които подсилват и удължават живота на гумите се добиват чрез изгаряне на петрол. Новото е в :

  •  Получаването на сажди от метан, въглероден диоксид и растително масло като при процеса се отделят по-малко  въглеродни емисии.
  •  За поддържане на добра еластичност на гумите при различни температурни условия, Goodyear използва остатъци от соево масло.
  • Нова форма на силициев диоксид, произведен от остатъчен продукт при преработка на ориз, наречен пепел от оризови люспи. Силициевият диоксид подобрява сцеплението на гумите и намалява разхода на гориво.
  • Нова корда за гуми от рециклиран полиестер от пластмасови бутилки.

Устойчивата гума е все още прототип, но постижението в използването на екологични производства е забележително.

Освен прототипа на екологична гума, от Goodyear започват и тестове на непневматична гума. Тя ще бъде тествана от Starship Techologies в роботи за доставяне на пакети и храна. Целта е да се удължи живота на гумите и да се намали поддръжката им.

През 2019 година Mishelin също тества безвъздушни гуми.

 Източник:  статия на Кейлъб Милър за CAR and DRIVER