Ензимна добавка чувствително намалява разхода на гориво на автомобила, според изобретателя й

Ензимна добавка чувствително намалява разхода на гориво на автомобила, според изобретателя й

Резултатите от лабораторните измервания показват още, че с 83 процента се намаляват неизгорелите въглеводородни емисии в отходните газове, с което осезаемо се намалява токсичността им, а оттам и замърсяването на въздуха. С 33 на сто спада нивото на измерения токсичен въглероден оксид. Със 17 процента се намаляват азотните оксиди, които имат дразнещ киселинен ефект върху лигавицата на очите и белия дроб. С 15 на сто намаляват и фините прахови частици, посочи Христоскова.

Добавката вкарва атомен кислород в горивото, който увеличава горенето вътре в самия цилиндър. Тя не е разтворител. Използват се ензими за получаването й, както и за разграждането на различни органични съединения, които вкарват вътре и кислород. Този кислород, попадайки в горивната камера, от високата температура поддържа горенето. "Вкарването на допълнителен кислород увеличава горенето", обясни Христоскова. 

Добавката се получава от растителни природни продукти, които вследствие на ферментация се разграждат и се получават биовещества, които са богати на кислород. Вследствие на подобреното изгаряне мощността на двигателя се увеличава, успоредно с детонационната му устойчивост. Намалява се и детонационният шум на двигателя по време на работата му. Подобрява се студеният старт и запалването на двигателя. Редуцира се отлагането на сажди в ПДФ филтъра. Предпазва и образуването на смолисти отлагания по ИГР клапана, а това прави по-дълъг "живота" му, допълни Христоскова.

Изследванията са показали още, че при прибавянето на "Елфуел" в резервоара не се променя качеството на горивото, изтъкна изобретателят й. 

Ензимната добавка се произвежда от българо-австрийската фирма "ИАНПИРОС". Добавката вече има своите клиенти и ползватели на европейския и български пазар, каза Румяна Христоскова, която е притежател още на патенти за лекарства и хранителни добавки. Тя е разработила и внедрила в производството три нови лекарствени технологии.

В отговор на въпрос на БТА, Румяна Христоскова уточни, че добавката струва 12 лв. Един флакон стига за 80 литра бензин и 70 литра дизел.

Източник: БТА


Дата: 15.11.2022