Двама учени загинаха след експлозия при експеримент с автомобил

Двама учени загинаха след експлозия при експеримент с автомобил

Двама италиански изследователи загинаха, когато прототип на хибриден автомобил избухна в Неапол, съобщи Националния изследователски съвет (CNR), чиито служители са жертвите на инцидента. Учените са участвали в проекта Life-Save, който изучава възможността за оборудване на обикновени автомобили със слънчеви панели.

Оборудвана с подобна технология кола се запали и избухна по време на изпробване миналия петък в Неапол. Служителката на CNR Мария Витория Прати получи изгаряния на 90% от тялото си и почина в понеделник от усложнения. Нейният партньор стажантът Фулвио Филаче почина в болница в Неапол в четвъртък вечерта в резултат на рязко влошаване на състоянието му.

СNR изрази искрени съболезнования във връзка със смъртта на своите изследователи. „Загубата на два живота и при такива драматични обстоятелства дълбоко засегна научната общност във всички части на Италия. През следващите дни, в знак на уважение към жертвите и техните близки, ще бъдат отложени множество събития“, казва в съобщението на CNR. Директорът му Рикардо Кироне в коментар за в. „Република“ заяви, че „автомобилът е прототип, поверен на университета в Салерно за европейски изследователски проект за хибридизация на двигатели, в който CNR не е партньор“. Според изданието колата е била оборудвана с бензинов двигател заедно със слънчеви панели. 

Източник: Нова ТВДата: 30.06.2023