Десет зарядни станции за електромобили ще бъдат изградени в София за пет години

Десет зарядни станции за електромобили ще бъдат изградени в София за пет години

Това стана ясно на заседание на Столичния общински съвет днес, след като членовете му одобриха доклад на двамата общински съветници от ГЕРБ (СДС) Стефан Марков и Симеон Колев за организиране и провеждане на конкурси за отдаване под наем за срок от 10 години на терени, собственост на общински търговски дружества, с цел изграждане на зарядни станции за електрически автомобили. 

Средствата за това са осигурени от Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027 г. и възлизат на 60 млн. лв. Сумата е част от общо предвидени за развитието на устойчивата градска мобилност в столицата 376 млн. лв. 

Терените, на които ще бъдат разположени станциите, са общински имоти, собственост на „Пазари Юг“, на „Пазари възраждане“, на „Пазари Север“ и на Центъра за градска мобилност. Съоръженията ще обслужват районите Красно село, Триадица, Студентски, Възраждане, Надежда, Връбница, част от паркинга при метростанция „Бели Дунав“ и район Младост при паркоместа, находящи се под бул. „Цариградско шосе“, при ,,7-ми“ – „11-ти“ километър.

Очаква се да бъде обявен конкурс за изпълнение на обектите, като цените за наем на площ в различните точки на столицата варират между 532 лв. и 234 лв. без ДДС, става ясно от доклада.

Източник: БТА


Дата: 21.07.2022