Бе Ем Ве представи говореща кола, която сменя цвета си като хамелеон

Бе Ем Ве представи говореща кола, която сменя цвета си като хамелеон

Според главния изпълнителен директор на компанията Оливер Ципсе "ай Вижън дий" (i Vision Dee) ще бъде пусната в производство през 2025 г. Компанията планира паралелно с това да пусне и нова серия електромобили, озаглавена "Нойе класе" (Neue Klasse), или просто нова класа.

Концептуалният автомобил на Бе Ем Ве изглежда като кола, която трудно би била пусната в масово производство, но Ципсе заяви пред претъпканата аудитория, че "ние ще включим тази технология в серийното производство на нашата "нова класа".

Една от най-впечатляващите новости е липсата на контролно табло. То е заменено от дигитален плъзгач, който контролира образите, проектирани на предното стъкло на автомобила. В крайния случай предното стъкло може да показва дори един цифров, виртуален свят вместо реалността на градските улици.

"Да бъдеш дигитален лидер не означава да имаш най-големия екран", казва Ципсе, влизайки в пряк конфликт с конкурентите, които залагат на големи дигитални контролни табла в електромобилите си.

По време на презентацията Ципсе представи и дигиталния помощник Дий, която разговаря с него и други на сцената с женски глас. Залагайки на утвърденото си през годините мото, че Бе Ем Ве е "най-добрата машина за шофиране", Ципсе посочи, че технологията "Дий" може да превърне бъдещите автомобили в "най-добрия спътник".

И накрая Бе Ем Ве обясни използването на технологията на електронното мастило, което дава възможност автомобилът да сменя цвета си посредством 240 отделни цветни клетки. Така в даден момент прототипът беше светлозелен, после стана тъмнолилав, а накрая червен на бели ивици.

Източник: БТА