Автомобилостроенето ще се развива приоритетно в новата индустриална зона „Доброславци“, каза Александър Пулев

Автомобилостроенето ще се развива приоритетно в новата индустриална зона „Доброславци“, каза Александър Пулев

Правителството направи преломна стъпка, за да привлечем в България голям международен стратегически инвеститор, отбеляза служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев в предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия по повод изграждането на нова икономическа зона „Доброславци“ край София. Създадохме предпоставките да привлечем производство в голям размер, добави той.

„Три фактора правят тази зона по-специфична и уникална за българските стандарти. Първо – визия, амбиция и размер, второ – локация и трето – секторен фокус“, обясни министър Александър Пулев. Той отбеляза, че новата индустриална зона ще се простира на 290 хектара – това по думите му са 200 футболни игрища едно до друго. Според министъра на иновациите и растежа това е мащаб, който отговаря на международните стандарти. 

„Говорим за зона, която се намира на 15 км от сърцето на София, близо до работната ръка. Като вид производство, ние сме обособили тази зона с много специфични характеристики – чисто производство, което да отговаря на нуждите на хората в региона“, обясни още Александър Пулев. Той добави, че освен типичната инфраструктура, в зоната ще има и много инвестиции в социална инфраструктура – зелени зони, вело алеи. 

За секторната специализация в зоната министърът посочи, че  приоритетно ще се развива сегментът автомобилостроене и свързаните с него индустрии.

Новата индустриална зона трябва да бъде изградена за период от 12 до 24 месеца. Инвестицията ще бъде минимална, говорим за около осем млн. лева нов капитал от бюджета, каза Пулев. 

В момента има много напреднал диалог с три приоритетни инвеститора от автомобилния сектор, те са от Западна Европа, Близкия Изток и Азия. Това по думите на министъра е микс от инвестиции, които са насочени към България, въпреки политическия и репутационния риск. 

Източник: БТА