Акциите на "Мерцедес-Бенц" поскъпнаха на фона на по-високите оценки за печалбата през 2021 година

Акциите на "Мерцедес-Бенц" поскъпнаха на фона на по-високите оценки за печалбата през 2021 година

Германският автомобилен гигант "Мерцедес-Бенц груп", известен преди като "Даймлер" (Daimler), обяви силни предварителни финансови резултати за 2021 година, надминавайки собствените си очаквания.
Сегментът на "Мерцедес-Бенц" за автомобили и ванове очаква коригирана годишна печалба пред данъци и лихви (EBIT) от около 14 милиарда евро (15,9 милиарда долара) и коригирана рентабилност от продажби от 12,7 на сто на годишна основа, превишавайки прогнозирания диапазон от 10 до 12 на сто.
През четвъртото тримесечие коригираната рентабилност от продажби на подразделението на "Мерцедес-Бенц" за автомобили и ванове е била 15 на сто въпреки продължаващия недостиг на полупроводници. Добрите резултати се дължат на стабилно ценообразуване, добър продуктов микс и добри резултати при употребяваните автомобили.
Коригираната печалба на подразделението "Мерцедес-Бенц мобилити" (Mercedes-Benz Mobility) преди лихви и данъци е била 3,4 милиарда евро, а коригираната възвръщаемост на капитала - приблизително 22 на сто спрямо прогнизираните от 20 до 22 на сто.
Окончателният годишент доклад за 2021 г. на компанията ще бъде публикуван на 11 март.
Акциите на "Мерцедес-Бенц" закриха днешнатаъ търговия на фондовата борса във Франкфурт със скок от 6,07 на сто. 

Източник: БТА