Какво трябва да знаем за новите екостикери на автомобила?

Какво трябва да знаем за новите екостикери на автомобила?

От вчера автомобилите, преминаващи годишен технически преглед, получават нови екостикери. Мярката цели да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части.

Общо пет са категориите, на които се разделят автомобилите, според новите изисквания. Най-незамърсяващи са колите от най-високата категория - това са хибридните и електрическите автомобили. Най-ниската категория (първа) е за най-силно замърсяващите автомобили - в нея попадат колите, произведени преди 2002 г. Това обясни в "Денят започва" зам.-предсдедателят на СБА Малинка Бондаренко.

Автомобилите, които вече са преминали годишен технически преглед преди 12 юли, не трябва да минават отново, за да им бъдат поставени новите екостикери. Бондаренко обясни, че те ще могат да продължат да карат автомобила си и няма никакви срокове и задължения, които те трябва да преминат в момента. Тя уточни обаче, че ако им се наложи да шофират в дни, в които е в сила забрана за мръсен въздух, тогава те ще трябва да преминат нов преглед заради забраната.

Източник: БНТ


Дата: 13.07.2021